De meest gemaakte fouten met schilderen
Fout 1: Te snel beginnen
Het klinkt misschien voorspelbaar, maar een goede voorbereiding is echt heel belangrijk bij een schilderklus. Hoe zonde is het namelijk als je voor een verkeerd materiaal en een foute verfkeuze straks veel geld betaalt. Schakel bij twijfel dan ook altijd even een expert in voor advies. Verder is een goede voorbereiding van de oppervlakte ook essentieel. Sommige mensen vergeten de muren, deuren, kozijnen of plafonds niet vooraf te wassen en te ontvetten. Dit kan tot problemen leiden en ten kostte gaan van de duurzaamheid. Vetvorming zorgt er namelijk voor dat de nieuwe verf minder goed hecht, waardoor het uiteindelijke resultaat minder lang mee gaat. Dit kan bijvoorbeeld met ammoniak of een ontvetter. Tot slot dienen deuren en kozijnen ook goed geschuurd te worden. Het opschuren zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag beter kan hechten.
Fout 2: Het niet onderling mengen van verfemmers / blikken
Mocht je nou verschillende verfemmers of blikken bestellen? Dan hoort uiteraard de kleur hetzelfde te zijn. Soms kan er echter een nihil verschil zijn, doordat er bijvoorbeeld een andere base is gebruikt of misschien heb je nog een oude emmer staan op oud recept die je wilt gebruiken. Een goede tip om voor de zekerheid achteraf problemen te voorkomen is om de emmers of blikken onderling te mengen. Op deze manier weet je zeker dat je overal dezelfde kleur gaat krijgen. Heb je bijvoorbeeld een oude 5 liter en een nieuwe 10 liter emmer met dezelfde kleurcode? Meng deze voor gebruik dan even samen, zodat je zeker weet dat je geen verschillen gaat krijgen.
Fout 3: Geen grondverf, voorstrijk of primer gebruiken
De hele middag druk geweest met schilderen. Eindelijk klaar, maar dan lijkt de verf niet goed te dekken? Hoe kan dat nou? Je had nog van die goede verf gekocht. In sommige gevallen moet een ondergrond eerst goed voorbehandeld woorden. Zeker in het geval van nieuw stuc- en pleisterwerk. Indien je dit niet doet zal je verf opgezogen worden. Zonde! Het resultaat lijkt dan strepen te hebben. Daarnaast wil je het liefst gewoon in twee lagen klaar zijn, in plaats van heel wat extra lagen. Daarom moet er altijd voorstrijk gebruikt worden indien nodig. Hetzelfde geldt ook voor grondverf en primers voor bijvoorbeeld houten ondergronden. Onderzoek daarom grondig de huidige staat van je ondergrond.
Fout 4: Slecht verfgereedschap & materiaal
Wij streven altijd naar tevreden klanten. Daarom proberen wij ook altijd te adviseren om niet te snel te gaan besparen op je verfgereedschap. Tuurlijk, er zijn goedkopere kwasten en rollers te vinden. Maar het materiaal dat je gebruikt is bepalend voor het eindresultaat. Hoe zonde is het dan ook wanneer je verf koopt van het hoge segment, maar dit aanbrengt met een kwast die haren loslaat en het niet egaal verdeeld. Kies je bijvoorbeeld voor een roller met te korte haren voor het schilderen van je muren, dan zal de dikte van de verflaag niet voldoende zijn. Hierdoor ontstaat de kans dat het eindresultaat minder goed uit de verf komt! Daarnaast zijn de kosten van verfmateriaal geringer dan de verf zelf, wat het nog extra zonde maakt om dan hierop te gaan bezuinigen. Zeker zijn dat je het juiste materiaal gebruikt? Dan kunt u ons altijd even bellen voor een advies.
Fout 5: Onjuist of niet afplakken met tape.
Ja, het is een tijdrovend klusje om alles af te plakken. Daarom zullen een aantal mensen het achterwege laten. Daarnaast wordt er ook wel nog eens tape gebruikt die niet heel geschikt is voor afplakken. Hierdoor kunnen er lijmresten achterblijven of beschadigingen plaatsvinden. Bezit je niet over professionele schildervaardigheden. Dan doe je er toch goed aan om een goede schildertape te gebruiken en de boel strak af te tapen. Je eindresultaat gaat er namelijk een stuk beter van worden. Je voorkomt hiermee dat je geen rechte aflijning krijgt van het oppervlakte, waardoor het er een stuk strakker uitziet. Daarnaast voorkom je ook dat er ramen, deuren, kozijnen of glazen worden meegeschilderd. In onze webshop vind je schilderstape van hoge kwaliteit, die niet bij de bouwmarkten verkrijgbaar zijn.