Het is misschien wel de meest voorkomende schilderklus: een betonnen muur verven. Of je nou je woonkamer, badkamer of slaapkamer een nieuwe look wil geven, je komt niet om die betonnen muur heen. Met een goede aanpak behaal je eenvoudig een mooi en duurzaam resultaat.

Betonnen muur verven in 5 stappen:

  • Berekenen: Hoe veel verf heb je nodig voor jouw muur? Lees hoe je dit berekent in ons blog over de ideale hoeveelheid verf.
  • Voorbereiden: Voor een mooi en duurzaam resultaat is het belangrijk om de muur eerst goed schoon te maken. Lees hoe in ons blog over reinigen en ontvetten. Plak ook de randen en stopcontacten etc. af met een geschikte afplaktape. Wil je zeker weten dat je goed zit, ga dan voor de ProGold Masking Tape.
  • Voorstrijken: Test eerst de zuigkracht van de muur met een natte spons of doek. Wordt de muur donker van kleur? Dan trekt het vocht er blijkbaar in en moet je de muur eerst voorstrijken.
  • Aanbrengen: Breng de muurverf aan.
  • Tape verwijderen: Verwijder de tape als de verf nog nat is. Dan krijg je de strakste lijnen! Laat vervolgens de verf drogen.

Benodigdheden voor beton verven

Een kale betonnen muur verven

Het voordeel van verven van kale betonnen muren is dat je niet eerst een oude verflaag hoeft te verwijderen. Je kunt vrijwel direct aan de slag met schilderen. Maar voor je dat doet, check even er geen gaten in de muur zitten. Als die er wel zijn dien je deze eerst op te vullen voor je aan de slag gaat. Dit doe je eenvoudig met een beetje muurvuller.

Daarnaast geldt natuurlijk altijd: zorg dat je betonnen muur goed schoon is voor je begint met schilderen. Een vuile ondergrond zorgt voor een slechtere hechting en een minder goed resultaat. Reinigen en ontvetten van te voren is daarom altijd de eerste stap. Hoe je dat doet lees je in ons blog over reinigen en ontvetten.

Wanneer je te maken hebt met een zuigende of poederende ondergrond, zoals dat bij betonnen muren het geval kan zijn. Behandel deze dan eerst met voorstrijkmiddel.

Betonnen muur verven binnen vs. buiten

Het verschil tussen een betonnen muur binnen of buiten schilderen is niet bijzonder groot. Wel krijgen buitenmuren te maken met verschillende weersomstandigheden. Het is daarom verstandig om een goed dekkende verf te gebruiken die extra bescherming biedt. Let daarom bij het kiezen van jouw verf of deze geschikt is voor binnen en/of buiten. Verfgilde heeft de beste betonverf en muurverf voor binnen en buiten.

Betonnen muur verven zonder stucen

Stucen voor het schilderen is geen vereiste. In sommige gevallen wordt het echter wel aangeraden, omdat het een uitstekende manier is om een mooie egale ondergrond te creëren. In de meeste gevallen zal jouw muur echter niet te veel oneffenheden hebben en volstaat een eenvoudige muurvuller voor het opvullen van eventuele gaatjes.

Kan ik mijn betonnen muur beter verven of behangen?

Het voordeel van behangen ten opzichte van schilderen is dat je oneffenheden niet eerst hoeft te fixen. Wel kan een betonnen muur met een sterk zuigende werking de behanglijm opzuigen. In sommige gevallen is het daarom toch nog nodig om voorstrijkmiddel aan te brengen.

Het zal je niet verbazen dat onze voorkeur uitgaat naar het schilderen van je muur. Dit geeft wat ons betreft een mooier, strakker en duurzamer resultaat.

Houd daarnaast rekening met de omstandigheden als je een betonnen buitenmuur gaat schilderen. Zo dien je rekening te houden met de temperatuur en luchtvochtigheid. Dit en de beste omstandigheden voor buiten schilderen lees je in ons blog over buiten schilderen.

betonnen-muur-schilderen-

Betonnen muur wit verven

Met een witte muur ga je voor een frisse uitstaling. Bovendien zorgen witte muren visueel voor meer ruimte. Bij Verfgilde heb je keuze uit verschillende wittinten. Heb je toch meer zin in een leuke kleur? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij mengen de verf in de kleur die jij wil!

Ben je op zoek naar inspiratie? Check dan eens onze Instagram!

Muurverfrollers en kwasten