Het weer wordt steeds beter dus we kunnen weer lekker om het huis genieten van de zon. Beetje tuinieren en vitamine D opdoen! Vaak is het schilderwerk om je huis dan een beetje een doorn in het oog. Na een natte winter is de verf dof uitgeslagen en op sommige plekken wellicht al een beetje verweerd of het laat zelfs al los. De verf biedt dan geen bescherming meer aan het onderliggende materiaal (meestal hout). Tijd dus om een schilder te bellen of ga je het toch zelf doen? Schilders zijn erg druk en kunnen pas na een paar maanden komen om je buitenboel te schilderen. Bovendien zijn de uurtarieven voor een goede schilder behoorlijk hoog op ogenblik.

Goede gereedschap is het halve werk en dat geldt ook zeker op voor de kwaliteit van de topverf die we bij Verfgilde online verkopen. Dat is namelijk exact dezelfde verf waar professionele schilders mee schilderen zoals Sikkens XD High Gloss of Sigma S2U Allure Gloss. Als je het onderstaande stappenplan aanhoudt kan het bijna niet mis gaan en bespaar je behoorlijk op de kosten!

Begin altijd met schoonmaken en ontvetten. Klinkt wellicht raar voordat je gaat schuren, maar als je eerst gaat schuren en daarna ontvetten, dan schuur je het vuil en vet in de poriën van het hout. Hierdoor zal de hechting van de verf minder goed zijn. Bovendien zijn plekken die eerst behandeld moeten, beter zichtbaar.

Verwijder vervolgens loszittende verf met een borstel of verfkrabber. Verf die wat vaster zit maar wel weg moet met een verfkrabber. Denk daarbij trouwens wel even aan het milieu. Gooi de afgekrabde verf niet in de vuilnisbak, maar lever deze als klein chemisch afval (KCA) in bij de chemokar of het afvalstation in jouw gemeente.

Controleer of er plekken in het hout zitten die meer aandacht nodig hebben. Het vervangen van grote delen is wel vakwerk, maar als je zelf kleine reparaties wil en kan  uitvoeren gebruik dan de houtreparatie pasta van Repair Care.

Goed schuren, doe het hele kozijn met een redelijk grove korrel zoals 120. Je kan dit het beste doen met de hand en een schuurblok, maar er zijn ook handzame schuurmachines te koop die makkelijk in hoekjes kunnen komen. Gebruik daarvoor een deltaschuurmachine, met zo’n driehoekig schuurpadje. Na het schuren even met een zachte borstel het kozijn schoonvegen en afnemen met een vochtige doek.

Plak nu je het raam af met schilderstape. Gebruik daarvoor bij voorkeur de wat beter tape van Deltec en laat het niet te lang op je ruiten zitten. Tip van de schilder: de hoekjes kan je het beste afscheuren door er een plamuurmes op te zetten. Dan zit de tape overal strak en netjes op het glas.

Voor het beste resultaat breng nu al eerste een grondverf (ook wel primer) aan. De zorgt voor een optimale hechting en dekking van de dure lak die je zo gaat gebruiken. De fabrikanten geven alleen garanties als de grondverf gebruikt is die ze voorschrijven. Handig: bestel de grondverf in dezelfde kleur als waar je wil gaan lakken. Je hebt dan een uitmuntende ondergrond die in goed dekt als je gaat aflakken. Kies voor Sigma S2U Allure Primer of Sikkens Rubbol Primer (of Sikkens Rubbel Primer Extra voor een hoger glansniveau).

Na het gronden kan je nog kleine oneffenheden/gaatjes wegwerken. Die worden meestal goed zichtbaar na het aanbrengen van de grondlaag. Je kan dit het beste doen met plamuur in dunne laagjes. Werk met een breed en een smal plamuurmes. Je brengt op brede plamuurmes de plamuur aan en gebruik het smalle plamuurmes om de plamuur aan te brengen. Zorg dat je plamuurmessen schoon en vlak zijn. Zet het plamuurmes recht op de ondergrond en schuif de plamuur het met één gelijkmatige beweging over de oneffenheid. Zorg ervoor dat de plamuur alleen achterblijft in de gaatjes en niet op het omringende kozijnhout. Gebruik snelplamuur zodat je meerdere laagjes per uur kan doen.

In deze optionele stap breng je op geplamuurde en gekitte delen een extra laag grondverf aan. Als laatste stap voor het aflakken schuur je het kozijn dan nog heel licht op met een fijne korrel (320) schuurpapier. Verwijder weer het stof met een borstel en een vochtige doek.

Als alle voorbereidingen goed zijn uitgevoerd kan je nu het houtwerk aflakken met een lak naar keuze. Afhankelijk van de primer gebruik je S2U Allure Gloss of s2U Allure Satin of Sikkens XD High Gloss of Sikkens XD Semi Gloss. Gebruik een goed kwast en werk vanuit een handige ProGold Verfbak Combi M en eventueel van die handige inzetbakjes. Hierin kan je de kwast handig afstrijken zodat de kwast niet meer druipt. Breng de lak eerst aan op de hoeken en randen langs het raam. Daarna schilder je de lange delen van het kozijn met lange halen. Na het lakken van een deel kan je nog even met een lakviltroller narollen, hierdoor krijg je een nog strakker resultaat! Voor een maximale dekking en bescherming breng je twee lagen verf aan en laat je de verf tussendoor goed drogen. Voordat je een tweede laag aanbrengt weer even heel licht opschuren met korrel 320.

Na alle arbeid is het tijd om verder te genieten van je huis. Dat doe je het beste vanuit een luie tuinstoel en een lekker verkoelend drankje. Enjoy, je hebt het verdient!