Ben jij toe aan iets anders en ben je helemaal klaar met die saaie muren in huis? Kies dan eens voor geometrische vormen of een kleurvlak schilderen. Dit geeft je muur net dat beetje extra en je bent lekker creatief bezig. Je huis ziet er gelijk heel anders uit!

Geometrische vormen schilderen

Geometrische vormen komen in allerlei soorten en maten, eigenlijk alles wat je met een liniaal kunt maken is een geometrische vorm. Kies uit driehoeken, rechthoeken, vierkanten en nog veel meer. Als je een passer hebt kun je zelfs cirkels en halve rondjes maken.

Benodigdheden

Stap 1: voorbereiding

Om een zo mooi mogelijk en strak resultaat te krijgen kun je het beste de muur in z’n geheel een keer schilderen met een basiskleur, dit kan bijvoorbeeld wit zijn, maar ook een kleur naar keuze. Als je namelijk de lijnen (tape) wegtrekt, dan is dit de kleur die je overhoudt. Ook kun je ervoor kiezen om de vlakken aan elkaar te laten grenzen. Voordat je verder gaat: laat deze laag goed drogen (bijvoorbeeld een dag). Als je te snel hierover tape gaat aanbrengen trek je de nog natte verf van de muur!

Stap 2: het patroon aan elkaar grenzend

Als je al een voorbeeld hebt van het ontwerp wat je graag wilt maken kun je deze namaken op de muur. Dit kun je met potlood doen, let er dan wel op dat de kans groot is dat je deze lijnen door de verf heen ziet. Met je waterpas kun je zorgen dat je lijnen mooi recht zijn. Plak de tape langs de potloodlijn en kleur vervolgens het vak in met de gekozen kleur. Als de verf goed droog is kun je de tape langs de andere kant van de potloodlijn plakken. Zo kun je het aangrenzende vak verven.

Geometrische vormen op de muur schilderen

Stap 2: het patroon met ruimte

Wat nog beter is, is het gebruik van een kruislijnlaser. Gebruik dan de tape om mooie rechte lijnen te plakken langs de lijn. De strakste lijnen krijg je door eerst de tape ‘af te sluiten’ met de basiskleur. Als je met de kleur van de muur nog een keer over de randjes van de tape gaat, zorg je ervoor dat er geen verf onder de tape kan lopen. Doordat het dezelfde kleur is als de muur kun je er vervolgens gewoon overheen schilderen met de gewenste kleuren in je vlak. Zo krijg je mooie geometrische vormen met lijntjes ertussen.

Geometrische vormen op de muur schilderen

Wil je liever een cirkel of gewoon een rechte streep? Dan kun je deze op dezelfde manier maken als een patroon met ruimte, alleen dan heb je niet meerdere vlakken naast elkaar, maar een enkel oppervlak of je gewenste vorm.

Halve muur
Halve cirkel

Stap 3: tape weghalen

Haal de tape na het schilderen meteen weg en wacht niet tot de nieuwe laag droog is! Je trekt anders waarschijnlijk velletjes van de nieuw laag los. Let op dat je niet te snel gaat of te veel spanning zet, zo zorg je ervoor dat de lijnen mooi recht blijven.

Laat je creativiteit de vrije loop

Een simpel design of een complex patroon op je muur, het kan allemaal. Vrolijk je slaapkamer op of geef energie aan je woonkamer. Het leukste aan geometrische vormen is dat ze overal in je huis passen. Speel met kleurcombinaties en je zult zien dat je muren onderdeel worden van je interieur. Geometrische vormen schilderen kost iets meer tijd dan simpel je muren sauzen, maar wat je ervoor terug krijgt is het zeker waard!

Kijk eens ter inspiratie op Pinterest voor voorbeelden en patronen.