Gipsplaten Schilderen

Gipsplaten zijn onwijs handig als voorzetwand, als tussenwand op zolder bijvoorbeeld, of tegen je plafond aan. Ze worden daarom ook veel gebruikt in je huis, maar vaak zijn ze lelijk van kleur. Daar kan je wat aan doen! Gipsplaten zijn namelijk prima te schilderen, alleen moet je op bepaalde dingen letten die wat anders zijn dan een ‘gewone’ muur.

Voorbereiding

Bij het schilderen van gipsplaten is de voorbereiding namelijk erg belangrijk. Zorg voordat je begint dat je de vloer afdekt, de stroom uitschakelt en de afdekplaatjes van stopcontacten verwijdert. Een goede voorbereiding is het halve werk, dit geldt voor elk schilderproject, maar in dit geval is het echt heel belangrijk. Gipsplaten hebben namelijk vaak oneffenheden, schroefgaten en naden die zichtbaar blijven door je verf als je deze niet goed afwerkt. Deze moet je eerst vullen voordat je kan schilderen. Gebruik een plamuurmes om eventueel overtollig plamuur glad te strijken, schuur vervolgens de muur op deze oneffen plekken totdat ze egaal aanvoelen.

gipsplaten muur afwerken

Schoonmaken

Na het afwerken van de gipsplaat en het schuren is schoonmaken belangrijk. Zorg dat je de muur goed stofvrij maakt met een stoffer of stofdoek. Het is beter om geen natte doek te gebruiken want een vochtige gipsplaat kan je niet goed schilderen.

Voorstrijk

Een ander onderdeel van de voorbereiding is voorstrijk. Een gipsplaat is vaak onbehandeld en zuigt daardoor veel verf op. Als je een gipsplaat schildert zonder voorstrijk heb je bijna 40% meer verf nodig, dit is natuurlijk zonde. Het kan ook zonder voorstrijk, maar dit is uiteindelijk meer werk omdat je meer lagen nodig hebt voor een dekkende kleur.

Soort verf

Voor het schilderen kun je het beste latex of structuur verf gebruiken.

Gipsplaat Schilderen Latex

Na het voorbereiden kun je de gipsplaat gaan schilderen. Heb je voor latex gekozen? Dan is het helemaal belangrijk dat je de gipsplaat goed afwerkt, hier blijf je oneffenheden namelijk goed in zien. Het voordeel van latex is dat de muur glad is en makkelijk kan worden afgenomen met een vochtige doek als deze vies is.

Gipsplaat Schilderen Structuurverf

Het voordeel van structuurverf is dat je oneffenheden er bijna niet doorheen ziet, het nadeel is alleen wel weer dat je muur wat grover wordt en dus moelijker af te nemen is met een doekje als deze vies is. Structuurverf is ideaal voor je plafond, maar bedenk dat dit misschien niet de handigste keuze is voor bijvoorbeeld een schuine muur in je slaapkamer door de ruwheid van de muur.

Stappenplan Schilderen

Stap 1: Voorbereiding, afwerking

Stap 2: Voorstrijk en soort verfkiezen

Stap 3: Schilder eerst de randjes van je muur met een ronde kwast of roller. Weet je niet welke soort de juiste is? Neem dan nog even een kijkje hier.

Stap 4: Nu kun je de rest van de gipsplaat schilderen met een roller. Zorg dat je genoeg verf gebruikt en let op dat je geen pluisjes van je roller in de verf krijgt. Werk nat-in-nat en lees onze tips nog een keertje voor streeploos schilderen. Schilder zo veel lagen als nodig is.

Stap 5: Als afronding kun je de afgeplakte delen weer vrij maken, trek de tape er met beleid af. Schroef de stopcontacten weer in elkaar en vergeet de stroom niet weer aan te zetten.

Gipsplaten schilderen zolder

Extra tips

  • Gebruik een telescoopsteel om het schilderen makkelijker te maken, zo sta je verder van de muur af en is het schilderen minder zwaar.

  • Je kan een gipsplaten muur ook eerst professioneel laten stucen, dit kost alleen vaak meer dan zelf schilderen.

  • Vergeet dus niet de voorstrijk, dit scheelt tot 40% op je verf. Als er teveel verf in je gipsplaat trekt wordt het resultaat er ook niet mooier op.