Je zal het vast herkennen. Ben je bijna klaar met je schilderklus, blijk je net te weinig verf ingeslagen te hebben. Of erger nog, je hebt net een nieuwe emmer open gemaakt en houdt veel te veel verf over. In beide gevallen baal je. Daarom helpen wij je graag met een aantal tips voor het bepalen van de ideale hoeveelheid verf voor jouw schilderklus.

Schilderen op platte oppervlaktes
Voor het schilderen op platte oppervlaktes, zoals een muur, is het berekenen van de benodigde hoeveelheid verf eenvoudig. Je berekent eerst het aantal m2 dat je wil schilderen.

Je weet dit waarschijnlijk al, maar even voor de zekerheid: dit doe je door de lengte van jouw oppervlakte te vermenigvuldigen met de breedte. Zitten er ramen of deuren in je muur? Bereken dan de m2 hiervan en haal deze van de totale oppervlakte in m2 af.

Vervolgens bekijk je op de verpakking van de verf hoeveel m2 je met 1 liter kan schilderen en zo weet je direct hoeveel verf je nodig hebt. Over het algemeen geldt dat je met een liter verf ongeveer 6 tot 10 m2 kunt schilderen, maar let op! Dit kan namelijk verschillen per merk en soort verf.

Hoeveel verf heb ik nodig voor mijn kozijnen?
Nieuwbouwhuizen hebben tegenwoordig allemaal dezelfde standaardafmeting voor kozijnen. Wil je niets aan het toeval over laten? Dan adviseren wij om de lengte, breedte en diepte van de kozijnen gewoon even op te meten en met elkaar te vermenigvuldigen. Kijk vervolgens weer goed op de verpakking van de verf voor de benodigde hoeveelheid.

Hier vind je een uitgebreidere handleiding voor het schilderen van kozijnen en deuren.

Muren schilderen

Ik wil mijn trap schilderen, hoeveel verf heb ik nodig?
De benodigde hoeveelheid verf voor het schilderen van de trap bepaal je aan de hand van diens grootte en het aantal traptreden. Een standaard dichte trap heeft 13 treden en een oppervlakte van zo’n 6m2. Een zogenaamde luie trap telt 15 treden en heeft daarom vaak een nog iets groter oppervlak. Kijk ook hier weer goed op de verpakking hoeveel verf je nodig hebt!

Hier vind je een uitgebreidere handleiding voor het schilderen van je trap.

Uiteraard geldt voor al jouw schilderklussen: Ga je iets twee keer schilderen? Dan heb je dus ook twee keer zo veel verf nodig! Dat snapte je zelf natuurlijk ook wel, maar we wilden het toch even gezegd hebben.