Dit blog is een vervolg op het blog over het herkennen en voorkomen van houtrot. Is dit niet gelukt? Geen paniek. In dit blog vertellen we jou hoe je houtrot het beste kunt repareren en herstellen.

Kan je rot hout wel behandelen?
Ja dat kan zeker! Houtrot is vervelend, maar goed te behandelen. Uiteraard betekent dit niet dat je er met de pet naar moet gooien! Hoe eerder je er namelijk bij bent, hoe beter. Met de juiste voorbereiding en materialen kun je houtrot effectief aanpakken. Let wel op: Houtrot ten grote van een vuist kan je zelf repareren. Grotere aangetaste gebieden kunnen vaak beter vervangen worden.

Wat heb je nodig?
Voor het behandelen van houtrot heb je de volgende materialen nodig:

Pak de oorzaak aan
Voordat je begint met het herstellen van de rotte plek is het belangrijk om er voor te zorgen dat de boosdoener is verholpen. Anders kun je volgend jaar weer dezelfde plek gaan repareren. Loop daarom de kitnaden na (wellicht dat hier vocht doorheen kan komen) en kijk of deuren vrij kunnen draaien (zo niet, dan kan dit de verflaag beschadigen en voor vocht zorgen).

Houtrot repareren
Heb je de oorzaak achterhaald en aangepakt? Dan kun je beginnen met het repareren van het houtrot. Volg hiervoor de volgen de stappen:

Begin met het uitsteken van het houtrot. Gebruik hiervoor een beitel, krabber of frees. Haal hierbij ook een ruim deel gezond hout rondom het houtrot weg. Wees hier zeer nauwkeurig in, anders zullen achtergebleven schimmels zich weer gaan verspreiden. Ook op droog hout kan nog wat houtrot zitten. Haal dit ook weg.

Wij adviseren om de reparatieplek tenminste een dag te laten drogen. Controleer ook goed of er nergens meer een vochtig plekje zit voor je verder gaat met repareren.

Gebruik hiervoor een ontvetter, zoals Prochemko Universol ontvetter of St. Marc Verfreininger Express. Lees ons blog voor meer informatie over reinigen en ontvetten.

Breng het middel uit de houtrotstop set aan met een kwast een laat dit zo’n zes uur drogen.

Doe dit met een plamuurmes en volg hierbij goed de gebruiksaanwijzing. Let erop dat je een hoeveelheid aanmaakt die je binnen 20 minuten kunt verwerken. Na 20 minuten begint het namelijk het uithardingsproces. Dit proces duurt ongeveer zes uur. Strijk het geheel zo glad mogelijk af. Na zes uur is de houtrotvuller schuurbaar en schilderbaar.

Door de reparatieplek te schuren zorg je voor een naadloze overgang tussen het hout en het opgevulde deel. Als je klaar bent met schuren en schoonmaken kun je beginnen met schilderen!