Keukenkastjes verven

Je wil graag je keuken gaan schilderen, maar hoe verf je keukenkastjes? En welke verf is hiervoor het beste? De keuken wordt vaak zeer intensief gebruikt. De hele familie zit met vieze vingers aan de kastjes en er wordt soms wild gekookt, waardoor de walm door de hele keuken vliegt.

Kortom, de verf wordt flink blootgesteld aan viezigheid. Je wilt natuurlijk dat de keukenkastjes zo lang mogelijk mooi blijven. Het schilderen met kwalitatief goede verf voorkomt dan ook een hoop gedoe voor je onderhoud.

Beste verf voor de keukenkast

De kwaliteit van de verf bepaalt de levensduur van je keukenkastjes, maar ook de bestendig tegen viezigheid en krassen. De juiste verf is dus van essentieel belang voor het resultaat. Bij Verfgilde.nl adviseren we om binnenshuis verf op waterbasis te gebruiken. Deze verf is beter voor de gezondheid en geurarmer, waardoor je minder last hebt van nare geuren na het schilderen.

Vroeger deed de verf op waterbasis het qua kwaliteit nog wel eens onder aan de verf op terpentinebasis, maar door de hoogwaardige technieken van tegenwoordig is hier geen sprake meer van. Watergedragen verf is tegenwoordig enorm kras- en slijtvast. Het enige verschil is dat verf op waterbasis langer nodig heeft om volledig uit te harden. Dit duurt ongeveer twee weken, maar daarna heb je wel een laklaag die keihard is.

Professionele keukenverf gebruiken

Uiteraard zijn er veel verschillende professionele merken. Kijken we naar de gebruikersaantallen, dan zien we dat de merken Sikkens  & Sigma het meeste gebruikt worden in de verfmarkt. Dit zijn dan ook de betrouwbare koplopers op het gebied van keukenverf. Deze twee merken zijn ongeveer om het even, afhankelijk aan wie je het vraagt. Bij verfgilde.nl verkopen we daarom ook uitsluitend A-merken, om de alleen de allerbeste kwaliteit te kunnen garanderen.

Gebruik een watergedragen aflaklaag zoals de Sigma S2U Nova Satin. Dit is de meest verkochte zijdeglans lakverf voor binnen. Deze lak is kras- en slijtvast en tevens zeer huidvetresistent. Perfect dus voor je keukenkastjes. Deze aflak is te verkrijgen in verschillende glansgraden. Voor hoogglans is de S2U Nova Gloss een goede optie. Voor een mat uiterlijk heef Sigma de S2U Nova Matt.  

Ben je toch stiekem meer fan van Sikkens? Dan is er het Sikkens Rubbol BL assortiment. Deze binnenlakken van Sikkens zijn net zoals Sigma in verschillende glansgraden te verkrijgen. Daarnaast is deze lak ook zeer kras- en slijtvast, huidvetresistent en niet vergelend:

keuken-verven-

Hoe verf je keukenkastjes?

Hieronder hebben we een stappenplan omschreven om stap voor stap je keukenkastjes te kunnen schilderen. Ideaal om mee van start te gaan. ‘

Voorbereiding

Allereerst is het belangrijk om te weten met welke verf je keukenkastjes zijn voor geschilderd. Veelal is dit watergedragen verf, vanwege de hierboven genoemde redenen. Desondanks is het belangrijk om dit zeker te weten. Nu hoor ik je denken, hoe controleer ik dit? Volg de volgende stappen om hierachter te komen:

  1. Neem een doek met terpentine en wrijf daarmee over de keukenkastjes.
  2. Als de verf oplost of afgeeft aan de doek, dan zit er watergedragen verf op de keukenkastjes. Zo niet, dan zit er dus terpentine gedragen verf op de kastjes.

Nu je weet welke verf er op de kastjes zit kun je aan de slag. Dit is namelijk belangrijk om te weten bij de verfkeuze. Het wisselen tussen deze twee basissen kan namelijk voor problemen zorgen. In onze blog over terpentinebasis en waterbasis lees je hier meer over.

Stappenplan keuken schilderen

  1. Het ontvetten van de ondergrond

Een goede voorbereiding van de oppervlakte is essentieel. Sommige mensen vergeten kastjes, deuren, kozijnen of plafonds niet vooraf te wassen en te ontvetten. Dit kan tot problemen leiden en ten kostte gaan van de duurzaamheid. Vetvorming zorgt er namelijk voor dat de nieuwe verf minder goed hecht, waardoor het uiteindelijke resultaat minder lang mee gaat. Dit kan bijvoorbeeld met ammoniak of een ontvetter. Het ontvetten zorgt ervoor dat de kastjes helemaal schoon zijn en klaar zijn om te schuren. Het komt regelmatig voor dat mensen eerst schuren en dan ontvetten. Dit kan een lelijk resultaat tot gevolg hebben, omdat het vet eerst in het hout wordt gewreven. Tevens is het belangrijk om na het ontvetten het oppervlak na te spoelen met schoon water.

  1. Het schuren van de keukenkasten

Indien je de oppervlakte goed ontvet hebt, kan er begonnen worden met schuren. Dit kan gedaan worden met bijvoorbeeld Siaflex 1948 schuurpapier. Gebruik hiervoor een fijne korrel, zoals de P240. Het schuren zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag beter kan hechten. Na het schuren van het oppervlakte de ondergrond nog even afnemen met een doek, zodat het ook stofvrij is.

  1. Nieuwe grondlaag aanbrengen op de keukenkasten

Deze stap is principe optioneel en verschillend per situatie. Het is daarom goed om zelf te beoordelen of een eventuele grondverf of primer nodig is. Ga je keukenkastjes in dezelfde kleur schilderen? Dan volstaat meestal een laag aflak. Ga je een andere kleur aanbrengen of zijn de keukenkastjes beschadigd of afgebladderd? Wij adviseren dan om eerst een laag primer aan te brengen. Een primer die hier bijvoorbeeld voor gebruikt kan worden is de Sigma Multiprimer Aqua. Deze primer is multifunctioneel, watergedragen en perfect voor binnen. In sommige keukenkastjes zit soms ook wat fineer. Daarom zit je met een multifunctionele primer altijd goed.

  1. Nieuwe laklaag aanbrengen de keukenkasten

Indien de keukenkastjes helemaal goed zijn voorbereid, kan de nieuwe laklaag aangebracht worden. Je hebt een keuze gemaakt uit de hierboven genoemde verfvarianten. Breng de nieuwe laklaag met voorkeur aan met een kwast. Dit voorkomt ongelijkheden, zodat een goede dekking hebt op de gehele oppervlakte. Gladde delen kunnen uiteraard wel worden gerold. Dit zorgt voor een gladder resultaat. Dit kan gedaan worden met een lakviltroller. Één keer afrollen van boven naar beneden is voldoende. Wanneer de eerste laag is aangebracht , is het raadzaam om de nieuwe laag heel licht te schuren. Dit zorgt ervoor dat de tweede laklaag ook goed kan hechten. Dit kan gedaan worden na een uur of 5 uur drogen van de eerste laag. Daarna is het alleen nog een kwestie van een tweede laklaag aan brengen. Doe dit op dezelfde manier als de eerste laag, zodat het resultaat mooi egaal wordt.

Tot slot is het de keukenkastjes laten drogen. Je kunt de nieuwe laklaag er na twee dagen nog afkrabben met de nagels. Doe dit dus niet! Het is belangrijk om de oppervlak goed door te laten harden. Dit kan zelfs twee weken in beslag nemen. Echter, wanneer de verf goed uitgehard is, is deze lak ook echt keihard.

Beste verf keuken

De beste verf voor jouw keuken vind je bij Verfgilde. Wij mengen de verf in de kleur die jij wil!