Het verven van metalen voorwerpen hoeft niet lastig te zijn, maar je moet wel even weten waar je op moet letten! Daarom lees je hier de beste tips en tricks voor metaal verven.

Hoe moet je metaal verven?

Bij het schilderen van metalen oppervlakken is het belangrijk dat eventuele roest of vervuiling eerst verwijderd wordt. Roest komt vaak voor bij buitenmetaal, zoals hekwerken en brievenbussen, en kan weggehaald worden met een draadstaalborstel. Hierna is het verstandig om het metaal goed te reinigen. Hier kun je een algemeen reinigingsmiddel voor gebruiken, zoals de Prochemko Universol ontvetter.

Wanneer gebruik je een primer?

Onze ervaring met het verven van metaal is dat de ondergrond in veel gevallen al gelakt of gespoten is. In dat geval werk je niet rechtstreeks op het metaal, maar op de verf of laklaag die over het metaal is aangebracht. Je hoeft dan geen gebruik te maken van een speciale primer. Twijfel je? Gebruik dan voor de zekerheid wel een primer.

Bij kaal, onbehandeld metaal is het soort metaal van belang. Zogenaamde ‘non-ferro’ metalen (zoals, aluminium, koper, messing en zink) zijn alleen goed te verven wanneer je gebruik maakt van een primer. Voor het buiten verven van metaal is bijvoorbeeld de Sigma Multiprimer erg geschikt. Voor binnen kun je kiezen uit meerdere geschikte primers, zoals de Sigma S2U Nova Primer.

‘Ferro’ metalen, waarvan het hoofdbestandsdeel ijzer is, kun je het best behandelen met een roestwerende primer, zoals de Sigma Amarol Primer.

radiator schilderen

Aflakken van metaal

Wanneer je oppervlak goed schoon is en je zo nodig een primer aangebracht hebt kun je beginnen met het aflakken van het metaal (uiteraard laat je de primer eerst goed drogen!). Hiervoor heb je bij Verfgilde keuze uit verschillende soorten metaalverf. Houd bij je keuze rekening met wat je wil gaan schilderen en of de verf geschikt is voor binnen of buiten.

Radiator of kachel verven

Wil je bijvoorbeeld een radiator verven? Gebruik dan bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin. Deze metaalverf beweegt als het ware mee met het krimpen en uitzetten van het metaal als gevolg van de temperatuurverandering. Hierdoor is hij hittebestendig en uitermate geschikt voor het verven van een radiator/kachel.

Tip! Gebruik voor het verven van een radiator een radiatorkwast.

De beste metaalverf