Je wilt je radiator / verwarming weer als nieuw schilderen. Alleen hoe schilder je een radiator? Welke verf of lak heb je nodig? Hoe verwijder je roestplekken? Na een tijdje kan je radiator of verwarming gelig worden (wanneer het geschilderd is met terpentinebasis verf) of gaan roesten. Dit vraagt dan ook om het nodige onderhoud om erger te voorkomen. Het belangrijkste aan radiatorverf is dat het warmtebestendig moet zijn tegen de hoge hitte van een radiator. In deze blog geven we jou een stappenplan om je radiator of verwarming weer als nieuw te maken met de allerbeste radiatorverf.
Radiator spuiten of schilderen?
Er zijn drie opties om je radiator te schilderen. Je kunt verven, lakken of spuiten. Spuiten is de meest professionele manier van schilderen. Dit geeft het meest strakke resultaat, zodat het er weer als nieuw uitziet. Echter, is dit niet voor elke doe-het-zelver weggelegd. Je hebt wel enige ervaring nodig met spuiten om tot het beste resultaat te komen. Verder heb je een goed spuitsysteem nodig. Deze zijn al vrij prijzig in aanschaf. Tot slot geeft het ook veel afplakwerk en zorgt het voor nevel in je leefruimte. Maar wat kan je dan wel doen als doe-het-zelver?
Stap 1: Voorbereiding van het schilderen van een radiator.
De allereerste stap is om ervoor te zorgen dat de radiator of verwarming compleet is afgekoeld. Daarna kan je gaan beginnen met het afplakken van de onderdelen die je wilt beschermen. Denk hier bijvoorbeeld aan het afdekken van je vloer en muur met een afdekfolie. Vergeet daarnaast ook de thermostaatknop en de leidingen van de verwarming zelf niet. Vind je dit allemaal te veel gedoe? Dan kan je er ook voor kiezen om de gehele radiator los te koppelen, zodat je het in een werkschuur of buiten kan schilderen.
De radiator schuren en ontvetten
Wanneer je de eerste stappen hebt uitgevoerd kunnen de echte voorbereidingen beginnen. Het schuren en ontvetten van de radiator. Het is belangrijk om de radiator goed schoon te maken met een ontvetter zoals water en een scheutje ammoniak. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe verflagen zo goed mogelijk hechten. Wanneer je dit niet goed doet, bestaat er de kans dat de nieuwe verf snel gaat bladderen. Daarna dient de gehele radiator licht te worden opgeschuurd (korrel P240). Doe dit na eventuele roestplekken te hebben behandeld (zie hieronder). Het schuren zorgt voor minuscule krasjes, zodat de verf goed hecht. Neem na het schuren de radiator af met een borstel of doek om het stof te verwijderen.
Oude verf verwijderen
Soms zit er nog een oude verf op de radiator zit. Dit kan weg poetsen met bijvoorbeeld warm water en schuurspons met korrel. Hierdoor zal de verf sneller loslaten. Is de radiator behandeld met lakverf, dan kan je ervoor kiezen om een verfafbijtmiddel te gebruiken om de laklaag te verwijderen. Wanneer je de verfafbijt aanbrengt en vervolgens even laten intrekken. Daarna komt de verf gemakkelijker los, zodat je het eenvoudiger kan verwijderen. Tot slot een verfkrabber een handig stuk gereedschap om hardnekkige stukken verf te verwijderen.
Roestplekken behandelen
Mocht het nou al zover zijn gekomen dat er roestplekken zijn ontstaan, dan dienen deze plekken eerst goed behandeld te worden. Als dit niet juist of zorgvuldig wordt gedaan, dan worden deze weer zichtbaar nadat de nieuwe verflaag is aangebracht. Roestplekken kunnen verwijderd worden door deze te schuren met schuurpapier of staalborstel. Daarna is het belangrijk om deze plekken eerst goed voor te behandelen met een anti-roest primer ziel bij stap 2 weergegeven. Een andere gemakkelijke optie om roest te verwijderen is gebruik te maken van een roestverwijderaar zoals de Ranex Rustbuster
Stap 2: De radiator schilderen met grondverf of primer
De voorbereiding zit erop. Dan is het nu tijd om de grondlaag aan te brengen. Gebruik hiervoor een goede multiprimer op waterbasis, zoals bijvoorbeeld de Sigma Multiprimer Aqua of de Acryl Allgrund. Sigma wordt doorgaans ook door professionele schilders gebruikt. Daarnaast zorgt de waterbasis ervoor dat de verf minder snel vergeelt en geeft het een minder sterke geur dan terpentine. De multiprimer Aqua is geschikt voor bijna alle ondergronden en zorgt voor een ideale eerste hechting- en beschermlaag. Daarnaast gaat deze primer ook eventuele roest tegen. Voor het aanbrengen van de verf kan een kwast gebruikt worden die is geschikt voor watergedragen verf. Daarnaast is er ook een speciale radiatorkwast om bij de lastige plekken te komen. Schroom niet om de verf royaal aan te brengen op de radiator, zodat de radiator een goede dekking krijgt. Wanneer de oppervlakte het toelaat kan de grondlaag ook aangebracht worden met een roller.
Stap 3: Radiator schilderen met afwerklaag
Voordat je afwerklaag gaat aanbrengen kan je de grondlaag nog even goed controleren op oneffenheden. Deze kan je dan nog licht wegschuren met een schuurpapier. Daarna kan je beginnen met het afschilderen met de radiatorverf. Je wil natuurlijk dat je resultaat zolang mogelijk meegaat. Bij Verfgilde.nl adviseren wij dan ook om niet te veel te bezuinigen op kwaliteit van je verf, ook al komt dit in de meeste gevallen met een wat hogere prijs. Het laatste wat je wilt is dat je een jaar later weer opnieuw kan beginnen. Ook het afwerken kan het beste gedaan worden met een watergedragen verf. Je kun hiervoor de Sigma S2U Nova productlijn voor gebruiken. Deze producten zijn er in verschillende soorten glansgraden. Hieronder een kort overzicht van de verschillende optie van Sigma & Sikkens:
Glansgraad: | Beste opties |
Hoogglans | Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss |
Halfglans | Sigma S2U Nova Semi Gloss |
Zijdeglans | Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin |
Matt | Sikkens Rubbol BL Magura |
Je kunt het allerbeste twee lagen aanbrengen voor de optimale dekking en bescherming. Laat hiervoor wel de eerste laag 4 uur drogen. Denk er wel aan om de laklaag niet te dik aan te brengen.
Tip! Probeer je radiator eens in een kleur te schilderen! Bijvoorbeeld in de kleur van de achtermuur zodat de radiator minder opvalt of juist om een extra uitstraling te geven aan je ruimte.
Stap 4: Na het schilderen van de radiator / verwarming
Het kan zijn dat je de eerste dagen na het schilderen een geur ruikt die er van de verf afkomt. Dit is meer dan normaal en verdwijnt naar verloop vanzelf. Je kunt er eventueel voor kiezen om een bakje azijn op de vensterbank te zetten. Dit zorgt ervoor dat de geur deels wordt geneutraliseerd. Verwijder verder de tape op het moment dat het nog nat is. Dit voorkomt de kans dat de verflaag beschadigt als wanneer je het er droog aftrekt.
Verf correct opruimen / opbergen
Ben je van plan om je kwasten of rollers de volgende dag weer te gebruiken? Wikkel ze dan in aluminiumfolie of een plastic zak, zodat ze de dag erna nog bruikbaar zijn. Ben je klaar met je verfklus? Laat dan de rollers en kwasten goed opdrogen, zodat je ze daarna gewoon bij het huishoudelijk afval kunt weggooien (net zoals lege verfemmers of blikken). Schoonmaken met terpentine is namelijk wel schadelijk net zoals acrylverf. Wil je ze toch wel schoonmaken? Kijk dan bij onze ecologische producten. Natte verfresten en kwasten of overgebleven verf horen bij het klein chemisch afval.
Radiatorverf aanbieding bij Verfgilde.nl
Of je nu op zoek bent naar hoogglans, zijdeglans of matte aflak of primers voor radiators. Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bij verfgilde.nl verkopen wij in samenwerking met officiële Sikkens en Sigma leveranciers het volledige assortiment. Uw resultaat wordt grotendeels bepaalt door de kwaliteit van uw verf. In onze webshop bieden wij uitsluitend de allerbeste verfmerken aan voor zeer scherpe prijzen. Sterker nog! Op werkdagen voor drie uur besteld, betekent de volgende dag al binnen! Gebruikt en aanbevolen door de professionals. Neem gerust een kijkje of bel ons voor persoonlijk advies indien je nog verdere vragen hebt! We staan je graag te woord.