Spachtelputz schilderen vraagt om een iets andere aanpak dan het verven van een betonnen muur. Hoe pak je dit precies aan en welke verf gebruik je? Je leest het hier.

Wat is spachtelputz?

Spachtelputz is een populaire soort stucwerk dat wordt gebruikt voor muren en plafonds. Het bestaat voor het grootste deel uit gebroken witte marmerkorrels en voor een klein deel uit lijm, dat dient als bindmiddel. Spachtelputz dient al jaren als een mooie en vooral sterke afwerking van wanden.

Spachtelputz verven: wat heb je nodig?

Voor het verven van spachtelputz heb je geen speciale spachtelputz verf nodig. Traditioneel werd dit steevast gedaan met latex. Inmiddels bestaat er geen verschil meer tussen latex en muurverf. Beide hebben standaard dezelfde hoge kwaliteit. Helemaal als je kiest voor muurverf van bijvoorbeeld Sigma of Sikkens.

Verder heb je nodig:

  1. Verfroller of kwast. Afhankelijk van hoe korrelig de spachtelputz is kies je een geschikte verfroller. Hoe korreliger de ondergrond, hoe zachter of wolliger de verfroller moet zijn om de verf overal goed aan te kunnen brengen. Een vachtroller is doorgaans erg geschikt.
  2. Voorbereidingsmiddelen. Denk hierbij aan schilderstape, schuurpapier en reinigingsmiddel. Bij schade of gaten in de wand heb je wellicht reparatiemiddelen nodig.
  3. Muurverf Let op! Voor spachtelputz heb je vaak wat meer verf nodig dan voor een kale wand.
  4. (Optioneel) verfspuit. Als je de wand gaat bespuiten heb je een verfspuit nodig. Let in dit geval ook op de spuitbaarheid van de verf die je kiest!

Spachtelputz verven: waar moet je op letten?

Ben je van plan spachtelputz te schilderen? Let dan op de volgende zaken:

Gebruik meerdere verflagen
Spachtelputz zal met meerdere lagen verf behandeld moeten worden. Op die manier krijg je een duurzaam en dekkend resultaat.

Gebruik meer verf
Omdat de ondergrond niet zo egaal is als bij een gewone, gladde muur, heb je doorgaans meer verf nodig. Twijfel je over de hoeveelheid muurverf die je nodig hebt? Wij helpen je graag!

Neem je tijd
Spachtelputz schilderen kost wat meer tijd dan gebruikelijk. Dit geldt vooral als je gebruik maakt van een verfroller of kwast. Ben je handig met de verfspuit? Dan kun je sneller werken.

Let op! Als de spachtelputz al lange tijd op de muur zit, kan het stucwerk de verf wat makkelijker opzuigen. Hierdoor kan het wat langer duren voordat je een goed dekkende verflaag hebt.

Stappenplan voor het verven van spachtelputz

Een mooi resultaat behaal je met de volgende stappen:

1. Afplakken en schoonmaken

Plak alles wat je niet mee wil verven af. Denk hierbij aan stopcontacten, kozijnen en randen. Zit er vuil op de spachtelputz? Reinig dit dan eerst. Weet je niet hoe? Lees dan ons blog over reinigen en ontvetten.

2. Afdekken

Het is slim om de vloer of meubels ook af te dekken. Vooral als je (voor het eerst) aan de slag gaat met een verfspuit.

3. Aanbrengen

Verf de spachtelputz in stroken van ongeveer een meter breed. Overlap de oude strook steeds met de nieuwe strook. Op die manier werk je nat in nat en behaal je het beste resultaat.

Spachtelputz muurverf bestellen

Alles wat je nodig hebt voor het verven van spachtelputz vind je natuurlijk bij Verfgilde!