Tips voor streeploos schilderen

Je bent net klaar met het schilderen van je muur, al dat harde werk en dan bekijk je het resultaat en ja hoor strepen. Er is niks vervelender dan een slecht resultaat na al je inspanning. Daarom zetten wij alle tips voor je op een rijtje hoe je strepen kunt voorkomen. Zo wordt streeploos schilderen een makkie!

Kwaliteit

Streeploos schilderen begint bij de kwaliteit van je verf, in dit geval is het echt zo dat hoe beter de kwaliteit van je verf hoe minder snel je strepen krijgt. Enkele voorbeelden van goede verf zijn Alphacryl Pure Mat SF van Sikkens of Sigmatex Superlatex. Deze verf is ideaal voor een streeploos resultaat.

Voorbereiding

Naast het kiezen van de goede verf is een goede voorbereiding ook erg belangrijk. Voor een streeploos resultaat is het belangrijk dat je het gehele oppervlakte in een keer kan schilderen. Zorg dus dat er geen meubels of andere dingen meer in de weg staan zodat je goed bij de muur kan. Zet je verf, rollers en ander schildermateriaal alvast klaar en plak alles af waar je geen verf op wil krijgen. Zorg dat de muur goed schoon en vet vrij is en dicht eventuele gaatjes. Heb je een onbehandelde muur? Dan is een primer ook belangrijk, als er al een verflaag op de muur zit is impregneren niet nodig.

Genoeg verf

Om een streeploos resultaat te krijgen is het belangrijk dat je genoeg verf gebruikt. Een veelvoorkomende oorzaak van strepen is een te dunne laag verf waardoor de verf niet goed is verdeeld en niet goed kan vloeien. Op de verpakking van de verf staat hoeveel m2 je kan schilderen per liter verf, zorg dus dat je genoeg verf koopt. Zorg dat je niet te veel verf op je roller per keer hebt en zet geen druk op je muur. Schilder zo veel lagen als nodig is

Nat-in-Nat zorgt voor streeploos schilderen

‘Nat in nat’ is een schilderterm die eigenlijk niks anders betekent dan dat je verder gaat waar de vorige baan eindigde. Wacht dus niet tot de baan ervoor droog is, maar laat de natte randjes elkaar overlappen. Begin dus niet aan de ene kant van de muur en ga dan vanaf de andere kant weer verder. Zo krijg je een mooi egaal oppervlakte.

Let op temperatuur

Schilderen kun je het beste doen rond de 17/18 graden. Zorg dus dat je ruimte niet te warm is waardoor de verf te snel opdroogt.

blauwe muur schilderen
streeploos schilderen

Extra tips

  • Als je een groot oppervlakte moet schilderen is het soms handiger om dit met z’n tweeën te doen, zo kun je de taken beter verdelen.
  • Rol bij voorkeur van boven naar beneden.
  • Schilder je oppervlakte in een keer af anders krijg je gegarandeerd strepen.