terpentine verf over waterverf

Ja, je kunt zeker terpentine verf over watergedragen verf schilderen. Mits je de juiste voorbereidingen treft. Vroeger kreeg je problemen met het overschilderen van terpentine- over waterbasis verf en andersom, maar tegenwoordig is er veel meer mogelijk. Tegenwoordig komt het regelmatig voor dat watergedragen grondverven worden afgewerkt met een verf op terpentine basis. Andersom, zijn de meningen verdeeld. Lees verder hoe je dit het beste kan aanpakken.

Verschil tussen terpentine-basis (alkyd)verf en watergedragen (acryl)verf

Om tot een goed antwoord te komen is het allereerst belangrijk even om op te halen wat ook alweer het verschil is tussen de twee keuzes: terpentine- en waterverf.

Watergedragen (acryl)verf

Watergedragen verf, ook vaak acrylverf genoemd, heeft als hoofdbestandsdeel (hoe kan het ook anders) water! Voordelen van water is dat de verf niet kan verkleuren/vergelen. Dit is dan ook vaak de reden dat watergedragen verf binnen wordt geadviseerd door professionele schilders. Bij verf op terpentine-basis kan dit namelijk wel gebeuren, wanneer er geen UV licht bijkomt. Door toenemende technologieën maakt het voor de kwaliteit weinig meer uit of je nou verf op terpentine-basis of watergedragen verf neemt. Bij verf op waterbasis kan het alleen een nadeel zijn, dat het even kan duren voordat het volledig is uitgehard. Wees dan ook altijd voorzichtig met een nieuw geschilderde laag en laat het naar omschrijving rusten (soms tot 2 weken).

Terpentine-basis (alkyd)verf

Terpentinegedragen verf, ook vaak alkydverf genoemd, heeft als hoofdbestandsdeel kunsthars in combinatie met olie. Alkydverf heeft het nadeel dat er door de olie een kans op vergeling bestaat. Olie kan namelijk vergelen wanneer er onvoldoende UV licht op komt, waardoor deze dus niet binnen wordt aanbevolen. Verder is de geur van terpentine een stuk sterker, dan acrylverf waardoor dit langer in huis blijft hangen. Sterker nog, voor professionele schilders is het zelfs verboden om deze verf binnenshuis te verwerken, door de hoge concentratie oplosmiddelen die binnen niet kunnen verdampen kan het schadelijk zijn voor de gezondheid.

Watergedragen (acryl)verf over terpentine gedragen (alkyd)verf

Zoals gezegd is het ook mogelijk om watergedragen verf over terpentine verf te schilderen. Het is echter wel belangrijk om de oppervlakte goed te ontvetten, reinigen en schuren (volledig mat) voor de beste hechting. Gebruik hiervoor echter geen thinner, omdat dit de verflaag week maakt met negatieve gevolgen van dien. Daarnaast moet de verf op terpentine-basis minimaal 6 maanden oud zijn. Voor het allerbeste resultaat kunt u het beste eerst een watergedragen grondverf (Südwest Allgrund & Aqua Multiprimer) aanbrengen en vervolgens afwerken met een watergedragen lak. Hiermee minimaliseer je ongemakken. Wij adviseren dus niet om meteen een aflak op waterbasis te gebruiken over een ondergrond verf met terpentine basis.

Terpentine gedragen (alkyd)verf over watergedragen (acryl)verf

De meningen verschillen over het overschilderen van watergedragen (acryl)verf op terpentinebasis verf. De reden hiervoor is namelijk dat er na een tijd de kans bestaat dat er onthechting en bastvorming ontstaat door spanningsverschillen tussen beide verfsoorten. Het zou eventueel mogelijk kunnen zijn, maar dan doet er goed aan om ook hier voor de zekerheid eerst een primer aan te brengen. Een zorgvuldige ontvetting en schuring zijn essentieel voor het aflakken met een Sigma S2U Satin, Rubbol Satura, Sikkens Rubbol XD High Gloss of Sigma S2U Allure Gloss

Helemaal geen risico nemen? Verwijder dan het volledige verfysteem doormiddel van afbijt, of door het helemaal eraf te schuren. Daarna kunt het systeem weer opnieuw opbouwen vanaf de gewenste basis.

De allerbeste verfmerken, voor scherpe prijzen

Of u nu op zoek bent naar verf op terpentine-basis of waterbasis, dan ben u bij Verfgilde.nl aan het juiste adres. Uw resultaat wordt grotendeels bepaalt door de kwaliteit van uw verf. In ons assortiment bieden wij de allerbeste verfmerken aan voor zeer scherpe prijzen. Gebruikt en aanbevolen door de professionals! Neem gerust een kijkje of bel ons voor advies!

>BEKIJK ONZE WATERGEDRAGEN VERF

>BEKIJK ONZE TERPENTINEBASIS VERF