De zomer ligt al een tijdje achter ons en de herfst is begonnen. Wij krijgen daarom steeds vaker de vraag: Kan ik nu nog schilderen buiten? In dit blog leggen we uit tot wanneer je buiten kunt schilderen en waar je op moet letten!

Kan ik nog buiten schilderen in oktober?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja dat kan! In de regel loopt het buitenschilderseizoen van april tot en met oktober. In het najaar dien je wel rekening te houden met de omstandigheden. De belangrijkste is de temperatuur. Daarnaast moet je letten op de luchtvochtigheid. Hieronder leggen we uit waarom.

De ideale temperatuur voor buiten schilderen
Hoe zat het ook alweer? De ideale temperatuur voor het schilderen in de buitenlucht ligt tussen de 10 en 20 graden Celsius. Dit heeft te maken met de droogtijd van de verf. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het droogproces.

Bij temperaturen boven de 25 graden droogt de verf te snel, waardoor de kans op strepen, blaren of lassen groter wordt. Onder de 10 graden heb je dan weer de kans dat de verf te lang nodig heeft om droog te worden. Het is wel mogelijk om nog te schilderen bij temperaturen onder de 10 graden. De minimale temperatuur voor buitenverf is namelijk 5 graden.

schilderen en luchtvochtigheid
Buitenkozijnen schilderen, volg het handige stappenplan van Verfgilde!

Maximale luchtvochtigheid voor schilderen
De luchtvochtigheid is een belangrijk uitgaanspunt voor schilderen in de open lucht. De luchtvochtigheid mag niet hoger dan 85% zijn. Vocht is namelijk niet goed voor het hechtingsproces van de verf. Check dit dus altijd voordat je begint met schilderen, bijvoorbeeld via buienradar.

Vooral bij een snelle overgang van warm naar koud weer kan het vochtig worden. Dit heeft te maken met het feit dat warme lucht meer water kan dragen dan koude lucht. Wordt er opeens koele lucht bij warm weer aangevoerd, dan komt er vocht vrij. Dus is er onweer voorspeld voor vanavond? Stel je schilderklus dan nog even uit!

Kan ik dan echt niet schilderen in november?
Vanaf november wordt schilderen buiten doorgaans afgeraden. Echter is dit een algemene richtlijn. In hoeverre jij buiten kunt gaan schilderen is volledig afhankelijk van de omstandigheden. De ene november is de ander niet. Steeds vaker komt het kwik in november gewoon nog boven de 10 graden uit en valt het mee met de regen en luchtvochtigheid. In dat geval kun je dus gewoon gaan schilderen.

Ons advies: houd de weersvoorspelling en temperatuur voor de komende dagen in de gaten en neem geen onnodig risico! Ben je toch gaan schilderen bij iets te koude of vochtige omstandigheden? Houd dan rekening met een langere droogtijd.