Een make-over voor je tuin hoeft niet altijd duur te zijn. Je hoeft geen nieuwe tuinmeubelset aan te schaffen voor een nieuwe look, geef in plaats daarvan je houten meubels een make-over. Door je tuinmeubels te schilderen creëer je niet alleen een frisse uitstraling maar je beschermt ze ook tegen weersinvloeden en dus gaan ze langer mee. Op deze manier geef je oude verweerde tuinmeubels een nieuw leven en ben je lekker duurzaam bezig!

meubels schilderen kleur
makeover tuin meubel
Houten tuintafel

Een kleurtje of hout look?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je tuinmeubels een make-over te geven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een leuke kleur lak, maar je kunt ook voor beits gaan. Beits trekt in je hout en heeft een vochtregulerende werking, als je een doorzichtige beits kiest dan zie je de houtnerven er nog doorheen. Lak sluit het hout af en biedt tegelijkertijd een langdurige bescherming. Let wel op dat je goede buitenverf koopt.

Tuinmeubels schilderen, hoe doe je dat?

Schoonmaken

Als het mogelijk is om het tuinmeubel uit elkaar te halen raden wij aan dit te doen. Zo kun je gemakkelijk alle delen schilderen en zorg je dat je elk hoekje goed mee schildert. Doordat tuinmeubels vaak het hele jaar buiten staan verzamelen ze veel viezigheid met de tijd. Gebruik daarom een goede ontvetter om eerst het hout schoon te maken. Eventuele groene aanslag kun je met een zachte borstel een een sopje van water en groene zeep verwijderen. Zorg wel dat je meubels goed droog zijn voordat je begint met schilderen (minimaal 24 uur).

Voorbereiden

Als je meubels goed schoon zijn kun je het schilderen voorbereiden. Door het hout te schuren zorg je ervoor dat je verf beter hecht aan het hout. Schuren doe je altijd van grof naar fijn. Als het hout echt oud en poreus is gebruik je eerst een grof schuurpapier daarna steeds fijner. Als het hout er nog prima uit ziet kun je middelgrof of fijn papier gebruiken. Hoe beter en fijner je uiteindelijk schuurt hoe gladder het eindresultaat.

Schilderen

Dan is het nu tijd om je tuinmeubels te schilderen. Heb je gekozen voor beits? Dan kun je nu gelijk beginnen met beitsen. Wacht tussen elke laag 24 uur. Wil je een dekkende kleur, gebruik dan eerst een grondverf. Het beste gebruik je een grondverf die dezelfde basis heeft als je verf. De Sigma S2U lijn is perfect met elkaar te combineren voor het goed verfsysteem. Het beste is om buiten twee grondverf lagen aan te brengen, schuur na elke verflaag weer lichtjes en breng dan je volgende laag aan (zorg wel dat het hout weer goed stofvrij is) zo hecht de verf het beste. Na je grondverf breng je de gekozen kleur lak aan, ook deze kun je het beste weer minimaal twee keer aanbrengen, met lichtjes schuren tussendoor. Eventueel meer lagen kan ook, tot je de gewenste kleurdekking hebt. Laat alles goed drogen, tot het echt helemaal droog is en zet je meubel eventueel weer in elkaar als je deze in het begin gedemonteerd had.

Nu kun je genieten van een compleet nieuwe look in je tuin en zijn je meubels weer een tijd beschermt tegen het weer en andere slijtage. Het leuke aan een make-over door je meubels te schilderen is dat het relatief simpel is. Als je over een paar jaar weer een nieuwe look wil, kun je het gewoon nog een keer doen.

Kijk eens voor inspiratie in ons blog over geometrische vormen, ook leuk voor bijvoorbeeld op tafel.

meubels schilderen

Extra tips:

Zorg dat je genoeg verf koopt. Bij elk product staat hoeveel m2 je kan schilderen met 1 liter. Houd rekening met meerdere lagen en het oppervlak. Wil je bijvoorbeeld een tafeltje van 4m2 schilderen of een tafel van 8m2? Als je een liter verf hebt waarmee je 16m2 kan schilderen kun je dus of 4 lagen op het kleine tafeltje of 2 lagen op de grote tafel aanbrengen. Wil je tuinmeubels lakken waar eerst beits op zat? Zorg er dan voor dat je echt grondig geschuurd hebt, zodat alle beits van het hout af is. Anders wordt beitsen lastig.

Wacht niet alleen na het schoonmaken tot de meubels weer droog zijn, maar ook met regen. Hout mag namelijk niet nat zijn als je het gaat schilderen.

Check het weerbericht voordat je aan een project begint. Ideaal is tussen de 10 en 20 graden. Probeer direct zonlicht te vermijden, dit kan strepen veroorzaken.

meubels schilderen

Extra tips:

Zorg dat je genoeg verf koopt. Bij elk product staat hoeveel m2 je kan schilderen met 1 liter. Houd rekening met meerdere lagen en het oppervlak. Wil je bijvoorbeeld een tafeltje van 4m2 schilderen of een tafel van 8m2? Als je een liter verf hebt waarmee je 16m2 kan schilderen kun je dus of 4 lagen op het kleine tafeltje of 2 lagen op de grote tafel aanbrengen.

Wil je tuinmeubels lakken waar eerst beits op zat? Zorg er dan voor dat je echt grondig geschuurd hebt, zodat alle beits van het hout af is. Anders wordt beitsen lastig.

Wacht niet alleen na het schoonmaken tot de meubels weer droog zijn, maar ook met regen. Hout mag namelijk niet nat zijn als je het gaat schilderen.

Check het weerbericht voordat je aan een project begint. Ideaal is tussen de 10 en 20 graden. Probeer direct zonlicht te vermijden, dit kan strepen veroorzaken.