Een tijdje terug hebben wij een uitgebreide eerste hulp bij verfkwasten en rollers geplaatst speciaal voor muurverf. Daarin hebben wij laten zien hoe het resultaat kan afhangen van het materiaal dat je gebruikt. In deze editie: lakverf. Ook vertellen wij je hoe je het beste je kwasten kunt schoonmaken.

lakverf
kwast schilderen
kozijn schilderen lakverf kwast

Lakverf rollers

Bij het schilderen van je muur gebruik je een vachtroller zoals we hier vertelde. Welke gebruik je dan voor lakverf?

Schuimroller

Een mogelijkheid voor lakverf is een schuimroller. Deze is ook verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, wil je een grover resultaat? Neem dan ook schuimroller met grovere textuur en vice versa. Schuimrollers zorgen voor een gelijke verdeling en zijn daarom goed te gebruiken voor grotere oppervlaktes, zoals het aanbrengen van een grondverf op een deur. Wel zijn deze schuimrollers minder geschikt voor verf op waterbasis, daarvoor kun je beter een viltroller gebruiken.

Viltroller

Een viltroller is zowel geschikt voor verf op terpentinebasis als op waterbasis. Met een viltroller krijg je een strakker eindresultaat dan met een schuimroller, als je een goede viltroller hebt pluist deze niet en krijg je geen banen in de verf. Lakverf wordt veelal gebruikt op houten ondergronden, viltrollers zijn daar uitermate geschikt voor, denk dan aan een deur, kozijnen, de trap maar ook de schutting buiten en tuinmeubilair kun je het beste schilderen met een viltroller. Daarom worden deze ook wel lakverfrollers genoemd.

Schilderen met Kwasten

Liever schilderen met een kwast? Dat kan natuurlijk ook. Het schilderen met een roller of een kwast is een persoonlijke voorkeur. Deuren, kozijnen en ander houten meubilair zijn prima te schilderen met kwasten. Welke kwast is het beste geschikt voor jouw klus? Dat vind je hieronder.

  • Kozijnen: ronde kwast, maat 14 of 16.
  • Deuren: een platte kwast, maat 2”
  • Deuren met bewerkingen: ronde kwast maat 14 of 16
  • Schroten: platte kwast, maat 2,5”
  • Tuinhuis of schutting: platte kwast, maat 2,5”

In ons vorige blog hebben we al het een en ander uitgelegd over verschillende soorten en kwaliteit van kwasten. Gebruik je een verf op waterbasis gebruik dan ProGold patentpuntkwast-Aqua. Voor terpentinebasis kun je het beste een Progold Patentpunt Kwast gebruiken, voor blanke lak kun je het beste een platte kwast gebruiken zoals Progold Platte Exclusive Kwast.

Verschillende maten kwasten

De meest gebruikte maten kwasten zijn 14 voor een ronde kwast en 1.5″ voor platte kwasten. Dit zijn net tussenmaatjes die voor veel verschillende klussen geschikt zijn.

Kleine oppervlaktes

Voor kleine oppervlaktes waar je niet zulke grote stroken kunt maken kun je ook het beste een kleinere kwast gebruiken. Een ronde kwast kun je het beste tussen maat 8 – 12 nemen en een platte kwast maat 1″. Doordat je een kleinere kwast gebruikt ben je veel wendbaarder.

Grote oppervlaktes

Als je een groot oppervlakte gaat schilderen kun je dan juist weer beter een grotere maat nemen, anders ben je erg lang bezig, denk bijvoorbeeld aan een deur. Een grotere maat ronde kwast is 16-18 en voor platte kwasten kies je 2-2.5″

lamp schilderen kwast
deur schilderen lakverf kwasten en rollers

Welke kwast welke klus?

Ronde kwasten /patentpunt kwasten

De meest gebruikte kwasten zijn de ronde kwasten of ook wel patentpunt kwasten genoemd. Deze zijn ook weer in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Professioneel schilders hebben veelal voorkeur voor een kwast met varkensharen. Deze kwasten slijten namelijk mee, waardoor de kwast helemaal naar je hand gaat staan. Ronde kwasten zoals de patentpuntkwast zijn perfect voor het schilderen van deuren, kozijnen en hekwerken.

Platte kwast / beitskwasten

Ga je beits of vernis aanbrengen? Dan gebruik je een platte kwast. Dit zorgt voor een gelijke en soepele verwerking van je oppervlakte.

Blokwitters /blokkwasten

Blokkwasten zijn eigenlijk ook platte kwasten alleen dan voor het grovere schilderwerk. Deze rechthoekige kwasten hebben lange haren. Dit maakt de blokwitter ideaal voor het schilderen van muren, schuttingen, ongelijke ondergronden etc. Van oudsher werd deze kwast vooral gebruikt voor het witten van de muren. Daardoor heeft deze kwast meerdere benamingen zoals blokwitter, blokkwast of witkwast. Deze kwast is ook geschikt voor het verwerken van voorstrijk.

Ovale kwasten

Gaat het je te langzaam met een ronde kwast of patentpuntkwast? Dan is de ovale kwast wellicht een uitkomst. De ovale vorm zorgt ervoor dat deze kwast een groter werkoppervlakte heeft. Dit maakt deze kwast dan ook prima voor het aanbrengen van lakverf op deuren. Daarnaast kan het ook als vervanging voor een roller gebruikt worden, indien dit niet gewenst

kwast schoonmaken

Extra tips

  • Heeft je roller onverhoopt nou wat pluisjes? Gebruik dan een stuk doorzichtige tape of plakband om de pluizige deeltjes te verwijderen.

  • Zorg dat je de kwast goed schoonmaakt na het gebruik, schraap overtollige verf af aan de rand van het verfblik of gebruik een roerhoutje. Vervolgens kun je de kwast wassen met warm water en groene zeep als de verf op waterbasis is.

  • Verf op terpentinebasis? Week dan je kwasten in een potje met een scheutje terpentine (tot net onderaan de haren), laat 2 uur weken en veeg dan je kwasten schoon met een droge doek. Eventueel kun je ook een speciale verfkwastenreiniger gebruiken.