RAL 9001 of RAL 9010, wat is nou het verschil en welke kies je? Voor het oog is RAL 9001 meer créme-achtig en wat geliger dan RAL 9010.  De kleur RAL 9001 wordt daarom voornamelijk créme, room of créme-wit genoemd en omschreven als een wat zachter wit dan 9001. RAL 9010 wordt ook wel gebroken wit of zuiver wit genoemd. Dit is dus niet spierwit, maar zit juist net even van het spierwit af. Wanneer je dit tegen een spierwitte ondergrond houdt, dan zie je dat het er ook uitziet als gebroken wit. Lees meer in deze blog over het verschil tussen RAL 9001 en RAL 9010!

Wanneer gebruik ik RAL 9001 voor mijn kozijnen en deuren?

Na de bovenstaande uitleg, kan je nu een beslissing maken welke kleur het beste voor jou van toepassing is. RAL 9001 of RAL 9010? Heeft u bijvoorbeeld een oud klassiek huis? Dan wordt vaak nog steeds RAL 9001 gebruikt, omdat spierwit hier vaak niet mooi bij past. Verder gaat crème (RAL 9001) vaak goed samen met donkere kleuren. Heb je bijvoorbeeld donker meubilair of muren geschilderd met donkere tint muurverf, dan adviseren wij veelal de RAL 9001. De contrast dus deze twee kleuren zorgen voor een warme sfeer.

Wanneer gebruik ik RAL 9010 voor mijn kozijnen en deuren?

Heb je juist daarentegen een modern interieur met witte muren? Dan is de gebroken wit RAL 9010 waarschijnlijk de beste optie voor jou. Lichte kleuren zijn tegenwoordig populair. Daarom worden nieuwe kozijnen en deuren tegenwoordig meestal in RAL 9010 opgeleverd. Daardoor is RAL 9010 ook de meest verkochte witte verf. Het gebroken wit zorgt ervoor dat je kamer nog ruimer lijkt en de witte muren nog witter. Hierdoor voorkom je dat het gebruik van wit te steriel en saai overkomt. Verder is de RAL 9010 ook geschikt voor hogere kamers met veel licht. TIP! Kan je nu nog steeds niet kiezen? Koop dan eerst een grondverf in RAL 9010 en breng dit aan op je kozijnen of deuren. Bevalt de kleur? Bestel dan de aflak in hoog- of zijdeglans in dezelfde RAL 9010 en maak het af.  Toch te wit? Bestel dan je aflak in RAL 9001 en breng dit aan over de grondverf. Zo voorkom je dubbel werk.

RAL 9001 of RAL 9010 voor deuren, kozijnen en muren?

Een veel voorkomende vraag: Moet ik nou RAL 9010 of RAL 9001 gebruiken voor het schilderen van mijn deuren, kozijnen of muren en wat is nou daadwerkelijk het verschil? Vanuit oudsher werd altijd RAL 9001 gebruikt door professionele schilders. Dit komt doordat er vroeger alleen geschilderd werd met verf op terpentine-basis. Een nadeel hiervan is dat deze verf op termijn vergeelt, hierdoor koos men vroeger standaard voor 9001, omdat je dit dan minder zag.  Tegenwoordig zijn er andere opties, daarom leggen we hier duidelijk uit wat het verschil is en wanneer welke de beste keuze is.

RAL 9001 of RAL 9010 muurverf?

Hoe kies ik de juiste kleur wit voor mijn muren, RAL 9001 of RAL 9010? Zoals boven uitgelegd is de standaard door de jaren verschoven tussen 9001 naar 9010. Dit geld ook voor wanden en muren. Echter, hangt het resultaat af van veel verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. Zo heeft bijvoorbeeld de hoeveelheid daglicht in uw ruimte een groot invloed op hoe de kleur wordt waargenomen. Op deze manier kan het resultaat per dagdeel verschillen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende glansgraden. Een wittint in hoogglans ziet er witter uit dan een matte muurverf in het wit. Wij adviseren om niet alles in dezelfde wittint te schilderen. Je kunt bijvoorbeeld contrast creëren in de ruimte, door bijvoorbeeld de muren mat te schilderen, maar de kozijnen in zijdeglans of hoogglans. Met de juiste balans kan je namelijk een veel mooiere uitstraling creëren.

Wil je de ruimte ruimer laten lijken? Kies dan een spierwitte kleur voor het plafond, zodat het groter lijkt.

De allerbeste verfmerken, voor scherpe prijzen

Of je nu op zoek bent naar hoogglans, zijdeglans of matte muurverf of aflak, Bij Verfgilde.nl ben je aan het juiste adres. Uw resultaat wordt grotendeels bepaalt door de kwaliteit van uw verf. In ons assortiment  met buitenverf bieden wij uitsluitend de allerbeste verfmerken aan voor zeer scherpe prijzen. Gebruikt en aanbevolen door de professionals! Neem gerust een kijkje of bel ons voor persoonlijk advies!

De beste muurverf voor binnen? Lees onze blog hierover!