RAL 9001 of RAL 9010, wat is nou het verschil en welke kies je? Op het oog liggen de twee kleuren dicht bij elkaar, maar toch is het verschil best groot! Lees hieronder welke RAL-kleur de beste optie is voor jou.

Wat is RAL 9010?

RAL 9010 is de lichtere variant van de twee wittinten en wordt ook wel gebroken of zuiver wit genoemd. Het is net niet spierwit. Over het algemeen worden zowel kozijnen als muren en wanden met RAL 9010 geschilderd. Het is dan ook de meest verkochte kleur wit uit ons assortiment. Met name voor binnen verven is deze kleur populair.

Wat is RAL 9001?

RAL 9001 is een crème achtige kleur wit die met name goed te combineren is met donkere tinten. Binnen ziet RAL 9001 er nog wel eens ‘verrookt’ uit. Daarom kiezen mensen in hun huiskamer liever voor een lichtere variant, zoals de RAL 9010. Als het gaat om buiten verven krijgt RAL 9001 echter vaak de voorkeur, vanwege de zachte uitstraling. Met de zon erop is het bovendien nauwelijks van zuiver écht wit te onderscheiden.

Bij Verfgilde mengen we hoge kwaliteit verf van topmerken als Sigma en Sikkens in RAL 9010 of 9001.

Onze best verkochte verf in RAL kleuren!

RAL 9001 of RAL 9010 voor deuren, kozijnen en muren?

Een veel voorkomende vraag: Moet ik nou RAL 9010 of RAL 9001 gebruiken voor het schilderen van mijn deuren, kozijnen of muren? Vroeger werd altijd RAL 9001 gebruikt door professionele schilders. Dit komt doordat er vroeger alleen geschilderd werd met verf op terpentine-basis. Een nadeel hiervan is dat deze verf op termijn kan vergelen. Daarom koos men vroeger standaard voor 9001, omdat je dit dan minder zag. Tegenwoordig zijn er andere opties. Hieronder leggen we je uit welke RAL-kleur de beste keuze is voor jou.

Wanneer gebruik ik RAL 9001 muurverf?

Je weet inmiddels dat RAL 9001 de crème variant muurverf is en vaak gebruikt wordt voor buiten. Toch betekent dat niet dat de kleur niet geschikt is voor binnen! Heb je bijvoorbeeld een oud, klassiek huis? Dan wordt nog steeds RAL 9001 gebruikt, omdat spierwit hier vaak niet mooi bij past. Crème (RAL 9001) gaat namelijk vaak goed samen met donkere kleuren. Heb je bijvoorbeeld donker meubilair of muren geschilderd met donkere tint muurverf, dan adviseren wij veelal de RAL 9001. De contrast dus deze twee kleuren zorgen voor een warme sfeer.

Wanneer gebruik ik RAL 9010 muurverf?

Heb je een modern interieur met witte muren? Dan is de gebroken wit RAL 9010 waarschijnlijk de beste optie voor jou. Lichte kleuren zijn tegenwoordig populair. Daarom worden nieuwe kozijnen en deuren veelal in RAL 9010 opgeleverd. Het gebroken wit zorgt ervoor dat je kamer nog ruimer lijkt en de witte muren nog witter. Hierdoor voorkom je dat het gebruik van wit te steriel en saai overkomt. Verder is de RAL 9010 ook geschikt voor hogere kamers met veel licht.

TIP! Kan je nu nog steeds niet kiezen? Koop dan eerst een grondverf in RAL 9010 en breng dit aan op je kozijnen of deuren. Bevalt de kleur? Bestel dan de aflak in hoog- of zijdeglans in dezelfde RAL 9010 en maak het af. Toch te wit? Bestel dan je aflak in RAL 9001 en breng dit aan over de grondverf. Zo voorkom je dubbel werk en zit je altijd goed!

RAL 9001 of RAL 9010 muurverf?

Je hebt inmiddels genoeg richtlijnen om een onderbouwde keuze te maken. Het resultaat zal echter altijd afhankelijk zijn van meerdere omstandigheden. De hoeveelheid daglicht in de ruimte heeft bijvoorbeeld een grote invloed op hoe de kleur wordt waargenomen. Het resultaat kan daarom ook per dagdeel verschillen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende glansgraden. Een wittint in hoogglans ziet er witter uit dan een matte muurverf in het wit.

Wij adviseren om niet alles in dezelfde wittint te schilderen. Zo creëer je contrast in de ruimte. Schilder bijvoorbeeld de muren mat en de kozijnen in zijdeglans of hoogglans. Met de juiste balans kun je een nóg mooiere uitstraling creëren. Wil je de ruimte ruimer laten lijken? Kies dan een spierwitte kleur voor het plafond!

Verf benodigdheden