Wanneer gebruik je voorstrijk?
Een vraag die regelmatig voorbijkomt is: wanneer gebruik je nou eigenlijk voorstrijk? Daarom geven wij in deze blog hierover meer uitleg. Hoe kan je bijvoorbeeld testen of je voorstrijk nodig hebt? En wat is een voorstrijkmiddel eigenlijk?
Wat is het doel van een voorstrijkmiddel?
Voorstrijk is een middel wat gebruikt wordt op zogenoemde ‘zuigende-’ en onregelmatige ondergronden. Voorbeelden hiervan zijn stucwerk, beton, steen, gipsplaten, etc. Vooral muren in nieuwbouwhuizen nemen veel vocht op, omdat het nieuw stucwerk is. Met voorstrijk voorkomt men dat de verf onregelmatig wordt verdeeld over de muren, hierdoor voorkomt men dat er eventuele kleurverschillen ontstaan. Daarnaast zorgt de voorstrijk voor een betere hechting van een eventuele extra verflaag. De voorstrijk zorgt er dus voor dat wanneer u de muren een kleur wilt schilderen, het langer meegaat. De voorstrijk zorgt er namelijk voor dat de muurverf minder snel afbladdert, zoals dit anders het geval kan zijn bij ‘zuigende’ ondergronden zonder voorstrijkmiddel. Voorkom dus dat u vijf lagen met muurverf geschilderd heeft en nog steeds geen egaal dekkend resultaat krijgt.
Hoe weet ik of voorstrijk nodig heb?
Om te weten dat u voorstrijk nodig heeft bestaat er een simpel trucje. Een simpele manier om dit te testen is om met een doek of een spons de muur nat te maken. Wanneer u merkt dat het water snel wordt opgezogen/verdwijnt door de ondergrond of de ondergrond donkerder wordt, betekent dit dat de ondergrond vocht opneemt. Daarnaast geldt dit ook bij poederende ondergronden, oftewel muren die afgeven wanneer je er met een doek overeen gaat.
Wij van Verfgilde.nl adviseren dan om een voorstrijkmiddel zoals bijvoorbeeld Sikkens Alpha AquaFix te gebruiken.
Hoe breng ik voorstrijk aan?
Voorstrijk kan aangebracht worden met rollers en kwasten. Om het onderhoud zo lang mogelijk uit te stellen, kunt u het beste een verf van professionele kwaliteit gebruiken zoals bijv. Sigma of Sikkens. Belangrijk bij het aanbrengen is om uitlopers altijd goed uit te smeren, omdat er anders de kans bestaat dat u dit later terug ziet door de verflaag heen. Een tip is dan ook om van boven naar beneden te werken.
Bij extra vragen kunt u gerust contact met ons opnemen, of neem een kijkje in ons assortiment!