Maakt de kwaliteit van een roller of een kwast nou echt uit? Ja, het gebruik van goed materiaal staat gelijk aan een goed eindresultaat. Daarom is de juiste keuze voor het verfgereedschap zoals kwasten en rollers erg belangrijk.
Goedkopere rollers spetteren meer of nemen bijvoorbeeld minder verf op. In verhouding met de verf, is dit ook nog maar een relatief kleine investering. Het is dan ook zonde om hier dan opeens nog op te bezuinigen. Hoe weet je alleen wat je nodig hebt? Welke rollers en kwasten gebruik je voor lak, hout, muren, deuren, plafond, beits, voorstrijk. We leggen het je uit, zodat jij straks de juiste rollers en kwast keuze kunt maken voor het optimale resultaat
Waar dien ik rekening mee te houden?
- Kan er overtollig verf in de rollers lopen?
Dit veroorzaakt spatten en maakt werkzaamheden zwaarder. - Is de vacht thermoplastisch bevestigd aan de kern?
- Is de vacht gebreid of geweven? En polyamide of polyester?
(geweven en polyamide is het beste) - Komt er niet teveel pluis vrij van de roller?
(zorgt voor oneffenheden) - Op- en afgifte van verf
- De lengte van de vacht
- Wat is de levensduur van de roller?
Welke verfroller gebruik ik voor lakverf?
Laten we met het begin beginnen. Welke type verfrollers zijn er allemaal? Er zijn verschillende soorten en maten rollers. Zo bestaan er schuimrollers, lakviltroller, vachtrollers, nylonrollers structuurrollers. Voor het schilderen van lakverf worden veelal schuimrollers en lakviltrollers gebruikt.
Welke roller gebruiken voor deuren en kozijnen
Rollers zijn in verschillende maten te verkrijgen (bijvoorbeeld 6 cm voor kozijnen). Schuimrollers zijn van origine wat ouderwetser dan de lakviltrollers. Desondanks worden deze nog steeds gebruikt voor het schilderen van lakverf. Vanuit onze expertise adviseren wij veelal de lakviltrollers voor het schilderen van houten ondergronden zoals deuren en kozijnen. De reden hiervoor is dat een schuimroller kan leiden tot een ‘sinaasappel huidje/ effect’. Dit kan een kwestie van smaak zijn, maar veelal willen klanten een glad resultaat waarin de lakviltroller net even iets beter tot zijn recht komt.
De viltroller is geschikt voor het schilderen van alkydverf en acrylverf. Deze rollers hebben een korte en zachte vacht, waardoor het veel verf kan opnemen. Hierdoor krijg je een goede en gladde dekking voor het optimale resultaat. Bijvoorbeeld de Meesterhand lakviltroller is een veel door professionals gebruikte roller. Vergeet hierbij niet de beugel!
Welke kwast gebruik ik voor lakverf?
Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten en typen kwasten (plat, rond, punt, blok). Voor elke soort verf is er wel een specifieke kwast te gebruiken. Zo zijn er speciale kwasten voor watergedragen verf, maar ook weer voor terpentine verf. Deze kwasten voor lakverf zijn weer te verkrijgen in een budget en professionele variant. Tot slot zijn de kwasten nog verkrijgen in verschillende haarsoorten. Zo zijn er kwasten met synthetische haren, zwart of chinees varkenshaar, polyestervezels enzovoorts. Je mag het allemaal weer snel vergeten, wij geven je hieronder de beste keuze voor jouw soort verf. Hoewel gebruikersgemak kan verschillen kan je onderstaande overzicht als leidraad gebruiken.
- Kozijnen: ronde kwast, maat 14 of 16.
- Deuren: een platte kwast, maat 2”
- Deuren met bewerkingen: ronde kwast maat 14 of 16
- Schroten: platte kwast, maat 2,5”
- Tuinhuis of schutting: platte kwast, maat 2,5”
Kwast voor watergedragen (acryl) verf
Ga je watergedragen verf gebruiken? Dan is een kwast zoals de ProGold patentpuntkwast-Aqua een zeer goede optie. Deze kwasten zorgen ervoor dat je watergedragen verf lekker vloeit. Een gebruikerstip is om niet te zuinig aan te doen met het opzetten van de verf. Wanneer je denkt dat je te veel op je kwast hebt en dit in één keer uitsmeert over de oppervlakte, zal de verf het mooiste vloeien. Bij watergedragen verf streeft men meestal naar een natte laagdikte van 100 µm.
Kwast voor terpentine (alkyd) verf
Ga je verf op terpentine basis gebruiken? Dan is een kwast met varkenshaar of kunsthaar het beste. Dit is bijvoorbeeld Meesterhand Classic Patentpunt kwast. De Meesterhand Gold patentpuntkwast komt vooral goed tot zijn recht bij hoogglanslakken. Deze kwast is van topkwaliteit en heeft chinees varkenshaar. Bij watergedragen verf streeft men meestal naar een natte laagdikte van 60 µm.
Welk soort kwast voor welke klus?
Ronde kwasten /patentpunt kwasten
De meest gebruikte kwasten zijn de ronde kwasten of ook wel patentpunt kwasten genoemd. Deze zijn ook weer in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Professioneel schilders hebben veelal voorkeur voor een kwast met varkensharen. Deze kwasten slijten namelijk mee, waardoor de kwast helemaal naar je hand gaat staan. Ronde kwasten zoals de patentpuntkwast zijn perfect voor het schilderen van deuren, kozijnen en hekwerken.
Platte kwast / beitskwasten
Ga je beits of vernis aanbrengen? Dan gebruik je een platte kwast. Dit zorgt voor een gelijke en soepele verwerking van je oppervlakte.
Blokwitters /blokkwasten
Blokkwasten zijn eigenlijk ook platte kwasten alleen dan voor het grovere schilderwerk. Deze rechthoekige kwasten hebben lange haren. Dit maakt de blokwitter ideaal voor het schilderen van muren, schuttingen, ongelijke ondergronden etc. Van oudsher werd deze kwast vooral gebruikt voor het witten van de muren. Daardoor heeft deze kwast meerdere benamingen zoals blokwitter, blokkwast of witkwast. Deze kwast is ook geschikt voor het verwerken van voorstrijk.
Ovale kwasten
Gaat het je te langzaam met een ronde kwast of patentpuntkwast? Dan is de ovale kwast wellicht een uitkomst. De ovale vorm zorgt ervoor dat deze kwast een groter werkoppervlakte heeft. Dit maakt deze kwast dan ook prima voor het aanbrengen van lakverf op deuren. Daarnaast kan het ook als vervanging voor een roller gebruikt worden, indien dit niet gewenst is.
Welke roller gebruiken voor muurverf of latex?
Muren met structuur of oneffenheden
Voor het schilderen met muurverf is een vachtroller het meest geschikt. Deze rollers hebben een dikke vacht waardoor ze verf goed kunnen aanbrengen op een muur met structuur of oneffenheden. Zoals bijvoorbeeld met de Meesterhand muurverfroller polyamide-grof voor grovere muren.
Gladde muren
Heb je gladde muren? Dan voldoet een dunnere vachtroller voor het optimale resultaat. De vacht zorgt wederom voor een goede verfopname en een prettige verwerking van de latex. Deze muurverfrollers zijn verkrijgbaar in verschillende maten voor kleine en grote schilderklussen. Het formaat van de roller staat in verhouding met het te schilderende oppervlakte. De Meesterhand Muurverfroller Polyamide-glad of de Meesterhand Muurverfroller Triple Red Blister is het beste te gebruiken voor gladde muren.
Voor het creëren van structuurmuren of oneffenheden
Wil je juist structuur creëren op je muren? Dan is een structuurroller het meest geschikt. Deze muurverfroller is speciaal voor het nabehandelen van structuurverf. Deze combinatie zorgt ervoor dat je mooie structuren creëert.
Welke roller gebruiken voor plafond?
In principe geldt voor het schilderen van het plafond hetzelfde als voor de muurverf. Een kortharige vachtroller is het meest geschikt voor het schilderen van een glad plafond met latex of muurverf. Heb je een gestructureerd plafond? Dan kan je het beste kiezen voor een langharige vachtroller. Op deze manier zorg je voor de minste inspanningen en het beste resultaat voor je plafond.