De afgelopen dagen kwam regelmatig de vraag “tot welke temperatuur kan ik buiten schilderen” voorbij. Logisch natuurlijk want zo extreem warm zijn we niet echt gewend in ons (over het algemeen) koude kikkerlandje. Het was sowieso beter voor jezelf om met 35 °C niet al te veel fysieke arbeid te verrichten, maar om te schilderen was het ook gewoon veel te warm.

Idealiter ligt de temperatuur om buiten te kunnen schilderen tussen de tussen 10 °C en 20 °C. Natuurlijk zit daar nog wel wat variatie in, maar ga er vanuit dat verf boven 20 °C sneller droogt. De kans op strepen of lassen (overlappen lagen verf bij gebruik roller) wordt wat groter. Lager dan 10 °C is ook lastig omdat verf dan minder snel droogt.

Min.  10°C
Ideaal  18°C
Max.  25°C

Direct zonlicht

Naast de temperatuur is ook direct zonlicht van invloed op je schilderwerk. Voor de lakken die wij in ons assortiment hebben geldt eigenlijk: vermijd direct zonlicht. Probeer altijd voor de zon uit te schilderen om je huis, of als het niet anders kan achter de zon aan. Als je achter de zon aan schildert, hou er dan wel rekening mee dat een kozijn met donkere kleur zo maar 80°C kan worden en dus wel een paar uur nodig heeft om af te koelen. Verder kan je de stelregel gebruiken dat lichte kleuren wat makkelijker verwerken bij hoge temperaturen dan donkere kleuren.

Luchtvochtigheid

Schilderen met de juiste temperatuur en luchtvochtigheidLet op dat de luchtvochtigheid niet hoger is dan 85 %. Als het regent, mist of in de ochtenddauw is dus een afrader. We snappen dat niet iedereen een luchtvochtigheidsmeter heeft hangen, maar Google levert daarvoor in combinatie met weather.com prima overzichten, helemaal als de browser van je telefoon “weet” waar je bent.

Wind

Needless to say als de verf van je kwast waait: ga dan niet schilderen :-). Maar even serieus, hou er rekening mee dat een stevige bries je verf ook eerder laat drogen dan je verwacht en bovendien neemt het risico toe dat er vervuiling (zand, bladeren etc.) in je schilderwerk komt. Denk ook even aan dat dat stukje afdekfolie dat je onder je deur hebt gelegd, wat zo heerlijk omhoog waait….

Onze nummer 1 lakken voor buiten